luni, 10 decembrie 2007

Pomul de Crăciun a fost demontat ilegal din Piaţa Marii Adunări Naţionale















În conformitate cu dispoziţia primarului general Dorin Chirtoacă, nr. 971-d din 07.12.2007 cu privire la organizarea manifestărilor consacrate sărbătorilor de iarnă, duminică,, 9 decembrie curent angajaţii Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi au instalat, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, Pomul de Crăciun. Însă, în noaptea precedentă persoane necunoscute au demontat bradul din Piaţă şi l-au transferat în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului”.

Astăzi, în cadrul şedinţei operative de la primărie, primarul Dorin Chirtoacă a solicitat explicaţii pe marginea incidentului vicecomisarului municipiului Chişinău, şef al poliţiei municipale, Iacob Gumeniţa. Potrivit dispoziţiei primarului general, Comisariatul general de poliţie al municipiului Chişinău urma să asigure ordinea publică, paza scenei, utilajului tehnic şi a Pomului de Crăciun pe toată durata sărbătorilor de iarnă.
Iacob Gumeniţa nu a putut oferi careva informaţii, menţionând însă că „bradul a fost strămutat de către angajaţii Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi”. De asemenea, şeful poliţiei municipale a explicat că „personal nu a primit dispoziţia respectivă”, deşi duminică primarul general i-a înmânt dispoziţia comandantului Regimentului de Patrulă şi Santinelă „Scut”, Constantin Avornic. La rândul său, şeful Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi, Eliferie Haruţa, a negat afirmaţiile vicecomisarului de Chişinău, subliniind că angajaţii subdiviziunii pe care o conduce doar au instalat Pomul de Crăciun în Piaţă, iar luni acesta urma a fi împodobit. În acelaşi timp, directorul Regiei „Exdrupo” Efim Cheptanari a spus că noaptea trecută colaboratorii Secţiei Poliţiei Rutiere au solicitat prin intermediul dispeceratului central al regiei o autospecială care să salubrizeze Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Totodată, în cadrul şedinţei operative, a luat cuvântul Petru Apostol, persoană care, alături de alţi doi tineri, la solicitarea edilului capitalei se afla în seara zilei de ieri în Piaţă, pentru a urmări cum vor evolua lucrurile în privinţa Pomului. După cum a afirmat primarul Chirtoacă, existau unele suspiciuni precum că bradul ar putea fi demontat din Piaţă.
Potrivit lui Apostol, în jurul orelor 00.00, de maşina în care se aflau cei trei tineri s-au apropiat colaboratori de poliţie, care le-au cerut să prezinte actele. În acel moment, tinerii au fost agresaţi şi reţinuţi în mod forţat, le-au fost confiscate actele de identitate, camera video şi telefoanele mobile. Ulterior preţ de 2 ore poliţiştii i-au purtat pe străzile oraşului. Reprezentanţii forţelor de ordine au refuzat să se legitimeze, menţionând doar că acei trei urmează a fi duşi la secţia de poliţie. Când au revenit în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au constatat că Pomul de Crăciun a fost demontat şi transferat în scuarul Arcului de Triumf.
În acest context, primarul general a declarat că organele de poliţie nu au respectat dispoziţia autorităţilor publice locale şi au întreprins acţiuni ilegale. Dorin Chirtoacă a calificat acţiunile reprezentanţilor ministerului de interne drept „cadoul autorităţilor centrale făcut locuitorilor Chişinăului cu prilejul Zilei internaţionale a drepturilor omului”, care se marchează la 10 decembrie.
De asemenea, primarul general a supus criticii activitatea Regiei „Exdrupo” care, ca şi în cazul accidentului rutier în care a fost implicată una din maşinile de serviciu ale şefului statului, s-a conformat indicaţiei colaboratorilor de poliţie şi au salubrizat locul unde a fost demontat Pomul, fără a informa cel puţin conducerea Primăriei, avându-se în vedere specificul cazului. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, poliţia municipală, la fel ca şi Regia „Exdrupo”, sunt finanţate din banii bugetului municipal şi astfel trebuie să se subordoneze autorităţilor locale.
Primarul general a cerut serviciilor municipale să asigure reinstalarea Pomului de Crăciun în Piaţă şi i-a înmânat personal vicecomisarului Iacob Gumeniţă dispoziţia respectivă, solicitându-i ca poliţia să respecte prevederile acesteia. Şeful poliţiei municipale a spus că se va conforma prevederilor dispoziţiei abia după ce va stabili legalitatea defrişării bradului.
Pomul de Crăciun ce a fost instalat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de către primărie a fost tăiat din ograda unui locuitor al oraşului Vadul lui Vodă. Autorităţile municipale l-au achiziţionat în bază contractuală.
La ora difuzării acestui comunicat, primarul general Dorin Chirtoacă s-a deplasat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a examina cum se desfăşoară lucrările de reinstalare a Pomului. După cum avea să constate edilul Chişinăului, poliţia municipală refuză şi în continuare să se conformeze prevederilor dispoziţiei în cauză, iar reprezentanţii organelor de interne au îngrădit accesul angajaţilor Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi şi a tehnicii speciale la brad.

Direcţia Relaţii Publice a 10.12.2007
Primăriei mun. Chişinău

Niciun comentariu: