vineri, 14 decembrie 2007

Jurnal.md: România non grata



























autor: Raisa LOZINSCHI

Autorităţile comuniste au declarat, miercuri, doi diplomaţi ai Ambasadei României de la Chişinău persona non grata şi i-au obligat să părăsească teritoriul R. Moldova în 24 de ore. Motivul invocat este faptul că activitatea celor doi era „incompatibilă” cu statutul de diplomat. Drept răspuns, oficialii români au spus că România va continua să susţină R. Moldova. Partidele de opoziţie de la Chişinău încadrează această decizie în politica antiromânească promovată consecvent de actuala guvernare.

Autorităţile comuniste de la Chişinău continuă să se războiască cu România. De această dată, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a declarat doi diplomaţi ai Ambasadei României la Chişinău, pe Laurenţiu Pintea, secretar I, şi pe Vasile Nanea, consilier cultural, persona non grata pe teritoriul R. Moldova. Aceştia au fost obligaţi să se întoarcă, ieri, în România. Partidele democratice din R. Moldova şi autorităţile de la Bucureşti susţin că acest gest al Chişinăului sfidează UE şi este „total nejustificat”.

După declaraţiile dure la adresa României făcute de preşedintele Vladimir Voronin în ultimul timp ori de câte ori avea un microfon în faţă, MAEIE a ajuns să procedeze în stilul autorităţilor de la Tiraspol. Acesta a declarat, miercuri, doi diplomaţi români persona non grata pe teritoriul R. Moldova, motivând sec prin „incompatibilitatea activităţii acestora cu statutul diplomatic deţinut”. Ambasadorul României în R. Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat la sediul MAEIE, unde i-a fost înmânată nota verbală prin care Pintea şi Nanea au fost declaraţi indezirabili pe teritoriul R. Moldova. Potrivit MAE de la Bucureşti, ambasadorul României a refuzat primirea notei verbale „în semn de protest faţă de acest gest surprinzător şi neaşteptat”. Şi ambasadorul R. Moldova la Bucureşti, Lidia Guţu, a fost chemată la Chişinău pentru „consultări”.

Din cauza declaraţiilor Ambasadorului român?

Deputaţii de opoziţie de la Chişinău şi experţii în politica externă califică „agonia” antiromânească a regimului Voronin ca fiind o sfidare a UE şi o intenţie de a menţine R. Moldova în sfera de influenţă rusească. Deputaţii moldoveni au pus, ieri, în Parlament, problema expulzării celor doi diplomaţi români. Cei din opoziţie au cerut să fie invitat Andrei Stratan, pentru a prezenta explicaţii şi informaţii referitor la acest caz, dar fracţiunea comunistă nu a susţinut solicitarea. Explicaţiile care au lipsit în comunicatul MAEIE au venit de la deputatul comunist Victor Stepaniuc. Potrivit acestuia, expulzarea s-a produs din cauza declaraţiilor făcute recent de ambasadorul României, Filip Teodorescu, care, înţelege Stepaniuc, ar fi însemnat de fapt că România nu recunoaşte R. Moldova ca stat. „Persoanele expulzate se ocupă cu activităţi politice îndreptate împotriva suveranităţii şi independenţei R. Moldova. Aceste relaţii încordate au apărut din vina României”, crede Stepaniuc.

România va susţine în continuare R. Moldova

Reacţiile de la Bucureşti nu au întârziat. Preşedintele român Traian Băsescu a declarat, cu referire la acest subiect, că „ne aflăm în zona unor provocări”, dar că politica României este în continuare de sprijinire a românilor din R. Moldova. „Aceste măsuri nu ne vor determina să restricţionăm accesul românilor din R. Moldova peste frontieră - dimpotrivă. Deci nu ne schimbă cu nimic politica în raport cu R. Moldova”, a spus Băsescu. Iar premierul român Călin Popescu Tăriceanu regretă faptul că, drept răspuns la „atitudinea autorităţilor române care este una de cooperare şi de susţinere a aspiraţiilor europene ale R. Moldova”, autorităţile moldoveneşti iau asemenea decizii. MAE de la Bucureşti apreciază, la rândul său, acest gest ca fiind „inamical, total nejustificat” şi a anunţat că România „va analiza” măsurile care se impun, dar că va continua să susţină parcursul european al R. Moldova.

Stratan discută cu Valeri Kuzmin despre „stadii”

De remarcat că a doua zi după ispravă, agenţiile de presă anunţau că ministrul de Externe, Andrei Stratan, a discutat cu ambasadorul Federaţiei Ruse în R. Moldova, Valeri Kuzmin, despre „stadiul actual al relaţiilor R. Moldova cu UE” (!).

Reacţii

Mircea Snegur, primul preşedinte al R. Moldova: „Sunt revoltat”

„Sunt revoltat de cele ce se întâmplă. Ieşirile antiromâneşti ale actualei guvernări sunt regretabile şi impardonabile. Actuala guvernare este imprevizibilă şi ne putem aştepta la orice.”

Dorin Chirtoacă, primar general de Chişinău: „UE - persona non grata”

„A declara doi diplomaţi români persona non-grata pe teritoriul R. Moldova este identic cu a declara UE persona non grata în R. Moldova.”

Mircea Druc, ex-premier al R. Moldova: „Ascunde nereuşitele sale”

„Este ceva ieşit din comun şi era şi de aşteptat o evoluţie negativă a evenimentelor, judecând după toate declaraţiile agresive din ultimul timp. Este o mare greşeală din partea Chişinăului că escaladează acest conflict nemotivat obiectiv. Probabil că prin asta guvernarea de la Chişinău ascunde nereuşitele sale interne şi externe în anul preelectoral. Probabil vrea să revină la startul cela cu iluzia Uniunea Rusia-Belarus. Este o încercare disperată a autorităţilor de a ieşi din impas şi, în cazul acesta, caută cu orice preţ duşmanul. Au ales nereuşit România. Probabil, lor le-ar plăcea să rupă relaţiile diplomatice cu România, dar ei îşi taie, astfel, craca de sub picioare. Nu cred că electoratul care se pregăteşte de scrutinul parlamentar este încântat de această situaţie faţă de un stat membru UE. Sper că Bucureştiul va da dovadă de înţelegere şi calm.”

Vladimir Filat, deputat, preşedintele Partidului Liberal Democrat: „Adevărata faţă a comuniştilor”

„Această acţiune se încadrează perfect în şirul celor duşmănoase, lipsite de logică şi bun-simţ ale autorităţilor de la Chişinău îndreptate împotriva României. Este vorba de expulzarea a doi diplomaţi europeni de la Ambasada României la Chişinău, lucru care, cu certitudine, va duce la tensionarea relaţiilor bilaterale şi a celor dintre R. Moldova şi UE. Acest lucru nu face faţă R. Moldova şi arată încă o dată adevărata faţă a comuniştilor. Cred că autorităţile de la Bucureşti şi cetăţenii români înţeleg despre ce este vorba. Este, de fapt, o acţiune a unui grup restrâns de persoane care, din voia întâmplării, a ajuns să guverneze R. Moldova şi nicidecum nu este un punct de vedere al cetăţenilor acestei republici. Cetăţenii noştri privesc România ca pe o ţară care ne-a fost aproape tot timpul, a fost primul stat care a recunoscut independenţa R. Moldova şi care, pe parcursul anilor, a demonstrat că ne este aproape. Iar în procesul de integrare ne este chiar şi necesară.”

Serafim Urechean, liderul Alianţei „Moldova Noastră”: „Recunoştinţă pentru Băsescu şi UE”

„Este recunoştinţa din partea lui Voronin către Băsescu pentru susţinerea pe care acesta i-a acordat-o atunci când a venit în R. Moldova înainte de alegerile parlamentare şi a adus voturi comunistului. Este, de asemenea, un mulţumesc UE pentru faptul că va acorda regimului comunist din R. Moldova o sumă frumuşică de 200 de milioane de euro ajutor. E o încercare de a îndepărta R. Moldova de UE pe care n-o atacă direct, dar prin intermediul României. Diplomaţia R. Moldova e în faliment. Încă o dată Voronin îşi arată incompetenţa, iar subalternii lui care îi execută ordinele sunt nişte laşi care aduc prejudicii mari R. Moldova. Vom face tot posibilul să plece actualul regim de la guvernare şi situaţia se va îmbunătăţi.”

http://www.jurnal.md/article/4875/

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) din Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, pentru a-l informa ca grupuri de cetateni romani intentioneaza sa se deplaseze, in perioada 26-28 martie, la Chisinau, pentru a participa la diferite activitati publice cu caracter electoral.

Grupul de actiune NOII GOLANI a invitat in ultimile doua saptamani cetatenii romani sa participe la serbarile ce au loc la Chisinau in cinstea zilei de 27 martie (implinirea a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania), prin intermediul siteului www.romanism.net.
Scopul deplasarii membrilor si simpatizantilor grupului nostru este de a interactiona direct cu romanii de peste Prut, de a vedea care este situatia in Basarabia la fata locului si de a participa la aniversarea pasnica a unei zile importante din istoria Romaniei. In nici un caz nu vom participa la nici un miting electoral, grupul nostru fiind apolitic, singura “politica” pe care o sustinem fiind romanismul.

Consideram ca reactia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova este gresita si creaza o tensiune artificiala. Relatia dintre populatiile de pe cele doua maluri ale Prutului, despartite printr-o eroare a istoriei, sunt cele mai bune. Facem un apel la autoritatile romane si la institutiile internationale specializate in respectarea drepturilor omului sa supravegheze respectarea dreptului nostru la libera circulatie, ca cetateni ai Uniunii Europene.
Invitam inca o data pe toti romanii ce nu si-au uitat istoria ca pe data de 27 martie sa fie prezenti la Chisinau.


21 03 2009
Persoana de contact: Horatiu Borca
Telefon: 0743 355150