vineri, 7 decembrie 2007

Timpul.md: APEL - Vino să aperi TVR!

APEL

Vino să aperi TVR!

Luni, 10 decembrie, de Ziua Mondială a Drepturilor Omului, vino, la ora 12.00, în Scuarul Operei Nationale din centrul capitalei şi participă la Mitingul jurnaliştilor, dedicat drepturilor tale. Lozinca nr.1 a manifestaţiei: Repunerea în drepturi şi pe ecrane a postului TVR 1, suprimat ilegal, abuziv, imoral.

Să mai cerem: un spaţiu public de informare şi dezbateri, mai larg şi liber de cenzură; o instituţie audiovizuală publică autentică, nu caricatura ei. Să revendicăm dreptul nostru asupra mediilor "Euro TV" şi radio "Antena C", înstrăinate abuziv, frecvenţe mai bune pentru radio "Vocea Basarabiei". Să cerem drepturi reale pentru presa independentă.

Vino la miting şi cere-ţi dreptul la respect şi la libertate!

Biroul Permanent al UJM

Sursa: Timpul.md

Timpul.md: Paula Seling a cântat la Chişinău
Un concert care a lansat Sărbătorile de iarnă

Paula Seling a cântat la Chişinău

Interpreta a susţinut campania umanitară "Bucurii pentru copiii orfani"

De Sfântul Nicolae, vedeta internaţională Paula Seling a deschis la Chişinău ciclul Sărbătorilor de iarnă cu un recital de excepţie susţinut la Filarmonica Naţională. Interpreta ne-a făcut un cadou special, în spiritul magic al Crăciunului - un spectacol de colinde, şlagăre şi piese noi de pe ultimul său album. Paula Seling a fost invitata primăriei Chişinău la concertul organizat în cadrul campaniei umanitare �Bucurii pentru copiii orfani�. În aceeaşi seară, au mai evoluat Natalia Barbu, Tamara Costriţchi, Doina Sulac şi mai mulţi cântăreţi în devenire.

Angelina Olaru

Filarmonica Naţională a fost arhiplină cu fani de-ai Paulei Seling, care a susţinut, în premieră, un recital pe viu la Chişinău. Interpreta a încântat publicul, înainte de toate, cu un buchet de colinde de pe albumul �De sărbători�. Special pentru melomanii noştri, Paula Seling a cântat pentru prima dată la flaut, readucând atmosfera poveştii din Viflaim. Apoi, au urmat cunoscutele şlagăre �La radio se anunţă ploi�, �Ploaie în luna lui Marte� etc., care au fost intonate şi de spectatori.

�Rar ni s-a întâmplat să fim atât de bine primiţi. Am fost trataţi regeşte de fanii şi prietenii noştri, şi, desigur, de domnul primar Dorin Chirtoacă şi de viceprimarul Lucia Culev. Am mai fi stat cu mare drag la Chişinău. Important este că am pus la cale organizarea unui spectacol mai interesant, cu toată trupa, în R. Moldova. Mai mult, vrem să colaborăm cu interpreţi basarabeni�, a declarat Paula Seling pentru TIMPUL.

Venirea interpretei la Chişinău a fost una de bun augur. �Nu m-am aşteptat să găsesc atâtea talente aici. Le mulţumesc pe această cale că m-au inspirat. Recitalul meu a fost şi un prilej de a cunoaşte publicul din Chişinău, care s-a arătat foarte deschis la muzica noastră. Chiar dacă n-a auzit anterior anumite piese, le-a primit cu mare căldură. Datorită fanilor de aici, am încredere în noua mea piesă �Culeg vise�, care a fost îndelung aplaudată�, a menţionat vedeta.

Pentru că vine din Maramureşul strămoşesc, Paula Seling ţine mult la tradiţie. De la Moş Nicolaş, cum se spune la maramureşeni, şi până de Revelion, interpreta îşi colindă fanii din toată ţara.

Sursa: Timpul.md

marți, 4 decembrie 2007

Pro TV Chisinau: Oleg Serebrian: "Declaratiile presedintelui despre CEDO vor afecta grav imaginea Moldovei"

Declaratiile presedintelui despre CEDO vor afecta grav imaginea Moldovei si vor compromite sansele tarii noastre de integrare europeana.

De aceasta parere este liderul Partidului Social Liberal. Potrivit lui Oleg Serebrian, seful statului ar fi suparat nu atat pe Biserica Ortodoxa Romana, cat pe Curtea Europeana pentru Drepturilor Omului.

Video:
ProTV.md

Creşte numărul românoscepticilor în R.Moldova

Moldova în sondaje, restanţieră la toate capitolele

luni, 3 decembrie 2007

Huliganii in concert "Basarabia pamant romanesc"

Basarabia Pamant Romanesc

Televiziunea prezidenţială NIT organizează provocări

(Comunicat de presă Ambasada Romaniei la Chisinau)

Ambasada României în Republica Moldova a luat act cu preocupare şi consternare de solicitarea postului de televiziune NIT TV prin care Misiunii României la Chişinău i se adresează o serie de întrebări speculative, ostentative şi provocatoare, potrivit unor interese şi raţiuni care nu au nimic în comun cu dorinţa părţii române de a dezvolta în cel mai înalt grad relaţiile cu Republica Moldova. În ceea ce priveste problema informării opiniei publice, în contextul campaniei de presă negative la adresa României pe care o susţine NIT TV, postul respectiv de televiziune are posibilitatea să exercite această funcţiune în conformitate cu legislaţia internă a Republicii Moldova, care prevede subiecţii ce pot fi �interpelaţi�, dar nu implică nicio obligaţie din partea Ambasadei României.

Subliniem surprinderea în legătură cu formulările şi limbajul agresive folosite în solicitarea NIT TV, care sunt caracteristice unor rechizitorii, şi mai puţin unei adresări oficiale şi protocolare în atenţia unei ambasade a unui stat membru al Uniunii Europene.

Solicitarea NIT TV contravine în mod flagrant normelor, regulilor şi codului de maniere care guvernează relaţiile dintre o instituţie de presă şi o misiune diplomatica. În acest sens, Ambasada României la Chişinău îşi exprimă preocuparea asupra gestului înregistrării audio şi video a momentului depunerii cererii de interviu, situaţie care depăşeşte şi încalcă în mod evident cadrul Convenţiei de la Viena privind statutul misiunilor diplomatice şi consulare, potrivit căreia acestea trebuie să-şi desfăşoare activitatea în statul de reşedinţă în afara oricăror presiuni.

Ne rezervăm dreptul de a ignora orice alte solicitări din partea NIT TV sau a oricăror altor instituţii media autohtone care sunt angajate în atacarea şi denigrarea constantă a României, autorităţilor române şi Ambasadei României la Chişinău.

Ambasada României

în Republica Moldova


Sursa: Timpul.md

Dorin Chirtoacă: "Comuniştii nu mai sunt luaţi în serios de nimeni"

Dorin Chirtoacă, primar general al municipiului Chişinău:
"Comuniştii nu mai sunt luaţi în serios de nimeni"


Continuare in Timpul.md

duminică, 2 decembrie 2007

Pro TV Chisinau: Moldova poate fi exclusa din Consiliul Europei

Moldova ar putea revoca decizia de inregistrare a Mitropoliei Basarabiei numai printr-un proces judiciar national, dar asta ar provoca un scandal politic de proportii.

Aceasta declaratie a fost facuta de avocatul Vitalie Nagacevschi. El mai spune ca, in cazul in care autoritatile vor hotari sa se retraga din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, atunci Moldova va fi exclusa automat din Consiliul Europei.

Video:
http://www.protv.md/stiri/social/moldova-poate-fi-exclusa-din-consiliul-europei.html

Pro TV Chisinau: Ziua Unirii a fost marcata si la Chisinau

Dimineata, diplomati de la Ambasada Romaniei si reprezentanti ai Primariei capitalei au depus flori la monumentul lui Stefan cel Mare.

Ulterior, tineri din Partidul Liberal au cantat, au recitat poezii si au dansat hora unirii in scuarul Operei Nationale.

Video:
http://www.protv.md/stiri/social/ziua-unirii-a-fost-marcata-astazi-si-la-chisinau.html

Vino la aniversarea a 89 ani de la Marea Unire!

www.timpul.md : "Vânătoarea de români" se mai amână

Pe agenda şedinţei de ieri a parlamentului a figurat examinarea în lectura a doua, definitivă, a controversatei iniţiative legislative prin care sunt stabilite interdicţii privind deţinerea dublei cetăţenii de către funcţionarii de stat şi alte categorii de persoane care exercită atribuţii de demnitate publică. Majoritatea mută comunistă era gata şi de această dată să ridice mâinile, la ordin, şi să voteze proiectul, ignorând criticile şi propunerile opoziţiei. Dar aritmetica le-a jucat festa.


Alina Ţurcanu


Deputatul PD Dumitru Diacov a propus ca proiectul să fie exclus de pe ordinea de zi, dar propunerea a fost respinsă. Comunişti au acceptat însă iniţiativa acestuia de a pune la vot separat fiecare categorie de funcţionari vizată în proiect. Astfel, fracţiunea majoritară a susţinut propunerea suplimentară a guvernului ca interdicţiile să se răsfrângă şi asupra primarilor şi preşedinţilor de raioane. La numărătoare, propunerea a întrunit 52 de voturi. Dar, deputaţii din opoziţie s-au apucat şi ei de numărat capetele comuniste şi au constatat că nu sunt decât 51, adică insuficiente pentru a aproba un proiect de lege. Prinşi cu oca mică, comuniştii, prin gura şefei lor Eugenia Ostapciuc, au întrerupt discuţiile, solicitând o pauză, chipurile, pentru consultări, dar de fapt - pentru a aduna de prin birouri câţiva colegi absenţi. După 20 de minute însă, comuniştii au revenit în aceeaşi componenţă numerică. Conştient că proiectul are "şanse" să nu treacă, spicherul Marian Lupu, fără mari explicaţii, a declarat că întrerupe discuţiile pe marginea proiectului, pentru că există unele momente asupra cărora "mai trebuie de gândit".

Aşadar, "vânătoarea de români", pusă la cale de guvernarea comunistă prin acest proiect de lege, se mai amână. Cu vreo săptămână, probabil. După adoptare, însă, ministerul lui Molojen, împreună cu cel al lui Stratan, va avea mână liberă "să identifice informaţia cu privire la persoanele din categoriile specificate de prezenta lege care şi să remită această informaţie organelor interesate". Astfel, persoanele care deţin şi cetăţenia altor state vor fi nevoite să renunţe la aceasta, dacă vor dori să rămână sau să devină şef de stat, membru al guvernului, deputat, poliţist, judecător, lucrător vamal, diplomat, procuror, primar, membru al Comisiei Electorale Centrale, membru al Curţii de Conturi, al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, avocat parlamentar etc., etc., etc. Dacă vor opta însă pentru dubla cetăţenie, vor rămâne fără "demnitate publică", adică fără funcţie.

http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=666&idRubric=6871&idArticle=16057

Ziua.ro : 10 Mai ne-a dat Domn, Tara si Regat

Unirea Basarabiei cu Romania
In urma cu 90 de ani, pe 27 martie 1918, la orele 16.15 minute Sfatul Tarii de la Chisinau a proclamat Unirea Basarabiei cu Romania, in prezenta tuturor membrilor guvernului Republicii Democratice Moldovenesti a tuturor membrilor Sfatului tarii, a premierului Romaniei A. Marghiloman si a delegatiei de ministri si secretari de stat de la Iasi. Fosta gubernie ruseasca Basarabia devenea astfel primul dintre teritoriile locuite de romani care si-a declarat vointa de a face parte din Romania.
Profitand de situatia creata in fostul imperiu tarist in urma revolutiei bolsevice, Rada Centrala de la Kiev a revendicat in anul 1917 Basarabia, exprimandu-si deschis dorinta de a o transforma in provincie autonoma in cadrul Ucrainei. Telegrama sosita de la Kiev a provocat proteste la Chisinau, iar la interventia Guvernului provizoriu de la Moscova, Rada ucraineana a renuntat la pretentiile sale.

In luna septembrie 1917 la Kiev a avut loc o ampla reuniune a popoarelor din Rusia, la care au participat si reprezentanti ai Partidului National Moldovensc, prin delegatul sau Teofil Ioncu care declara in cadrul congresului ca: "multi ati auzit de moldoveni, dar putini stiti ca ei nu exista. Este o natiune romana" (D.E.)

Romanii cinstesc astazi ziua de 10 Mai, una din cele mai importante date din istoria noastra, avand o tripla semnificatie. In timpul monarhiei, 10 Mai a fost sarbatorita ca Zi Nationala a Romaniei. La 10 mai 1866, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, chemat pentru a carmui Principatele Romane, a depus juramantul in fata Parlamentului de la Bucuresti. Tot la 10 mai, dar in 1877, Carol I a proclamat in Parlament independenta Romaniei, stare pe care ministrul de Externe Mihail Kogalniceanu o afirmase cu o zi inainte. Patru ani mai tarziu, in aceeasi zi - 10 mai 1881, Carol I a fost incoronat ca primul Rege al Romaniei, tara fiind declarata Regat prin Legea nr. 710 din 15 martie 1881. In timpul monarhiei, 10 Mai a fost sarbatorita ca Zi Nationala a Romaniei. Vreme de aproape o jumatate de veac (1947 - 1989), comunistii au incercat sa stearga aceasta zi din memoria colectiva a poporului. Independenta Romaniei s-a sarbatorit in 10 mai pana in 1947, anul in care Regele Mihai a fost silit sa abdice. Un an mai tarziu, din dorinta de a sterge orice legatura cu monarhia, tara devenind republica, Petru Groza a mutat sarbatoarea Independentei dobandite la 1877 pe 9 mai. Dupa 1989, numeroasele initiative care au incercat sa modifice Legea sarbatorilor legale, astfel incat ziua de 10 mai sa-si recapete cinstea cuvenita, nu au adunat suficienta sustinere publica si politica.

Monarhie
10 Mai 1866 a marcat inceputul dinastiei romane prin proclamarea Principelui Carol I ca domnitor al tuturor romanilor. La Bucuresti, in fata Parlamentului, Carol I jura ca va fi credincios legilor tarii, ca va pazi religia romanilor, integritatea teritoriului lor si ca va domni ca domn constitutional. Este ziua in care isi exprima devotamentul "fara margini fata de noua mea patrie, si acel neinvins respect pentru lege, pe care l-am cules in exemplul alor mei. Cetatean azi, maine, de va fi nevoie, soldat, eu voi impartasi cu dumneavoastra soarta cea mai buna ca si cea mai rea".

Independenta
Tot la 10 Mai, dar de data aceasta in anul 1877, se marca Ziua Independentei de Stat a Romaniei cucerita, dupa ce in calitate de conducator suprem al Armatelor Romane, Principele Carol I s-a acoperit de glorie la Plevna, Grivita si Smardan. Carol s-a afirmat cu adevarat ca un conducator al poporului sau pe campul de batalie. De altfel, inca de la inceputul domniei sale, Principele Carol isi exprimase dorinta de a modifica raporturile cu Imperiul otoman si de a recastiga independenta tarii. "Suntem deslegati de legaturile noastre cu Inalta Poarta... Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare", spunea Mihail Kogalniceanu in acea fastuoasa zi. Dupa discursul sau, Camera a votat - cu 79 voturi pentru si 2 abtineri - o motiune care declara "Independenta absoluta a Romaniei".

Regat
Unsprezece ani mai tarziu, la 10 Mai 1881 avea loc proclamarea Regatului Romaniei - cand Principele Carol I a devenit Regele Romaniei, cu numele de Carol I. "Romania, constituita in Regat, completeaza si incorporeaza opera regenerarii sale. Ea isi da un nume, care este de acord cu pozitiunea ce a dobandit, ca Stat Independent. Prin noul nume si titlu se intaresc mai mult stabilitatea si ordinea in Romania. Regatul Roman, Maria Ta, este astfel continuarea domniei romane; nu are alt program, nici alte aspiratii, nici alte tendinte. Este o consacrare, o intarire mai mult data de Romani principiului monarhic, pe care Maria Ta ai stiut a-l planta adanc pe pamantul Romaniei. Forta morala si materiala a noului Regat o vom cauta acolo unde ea exista: in practicarea cu sfintenie a regimului constitutional, in dezvoltarea resurselor noastre, in completarea organizarii noastre sociale si economice, in fine, in continuarea unei politici leale si oneste mentinand cele mai bune relatii cu toate Puterile si inspirand o egala incredere ca si in trecut. Aceasta este semnificatia, acesta este scopul Regatului Roman. Astfel l-au inteles Corpurile legislative, astfel l-au votat in unanimitate, de care Romanii au dat de multe ori dovada ca o pot avea pentru orice fapta mare si nationala". Semna Ion Bratianu si ministrii.

Sarbatoarea
Istoricul Ion Bulei si-a pus intrebarea daca 10 Mai era ziua Regelui si a Familiei sale sau ziua tuturor romanilor? Iata ce raspuns a gasit: "Desigur, mai cu seama la inceput, ea avea mai accentuat prima acceptiune. Era ziua in care, in 1866, la Bucuresti, in fata Parlamentului, Carol I jura ca va fi credincios legilor tarii, ca va pazi religia romanilor, integritatea teritoriului lor si ca va domni ca domn constitutional. Sarbatoarea acestei zile avea si semnificatia aducerii aminte, avand mereu persoana Principelui (Regelui) si Familia sa in centru. Familia Regala, pe langa participarea la defilare, era prezentata la slujba pentru sfintirea zilei la Mitropolie, la masa festiva de la Palat, iar seara iesea in mijlocul bucurestenilor, asista la bataia cu flori de la Sosea si la spectacolul cu focuri de artificii din Cismigiu. Carol I, Ferdinand, dar si Carol II si Mihai I voiau sa fie in aceasta zi cat mai mult vazuti, sa ilustreze apropierea de popor (pentru orice suveran si pentru orice om politic in epoca moderna, imaginea publica era esentiala). Deja la prima intalnire cu oaspetii sai de 10 Mai, in 1867, Carol I rostea intaiul sau discurs in limba romana. Pentru a sarbatori aceasta zi se editau marci postale cu aspecte din viata Suveranului.(...) Se instituiau medalii, care erau conferite pe viata, dreptul de a le purta era personal si el nu se putea transmite urmasilor, care aveau insa dreptul de a le pastra, ca amintire de familie. Se bateau monede jubiliare, cum erau cele de aur de 100, 50, 20 lei si cele de argint de 1 leu, 5 lei s.a. 10 Mai era si ziua in care se aduceau osanale, in care se spuneau vorbe pompoase (intr-o cuvantare tinuta la 10 Mai, la o serbare din Bucuresti, Carol I era comparat cu... "Fat-Frumos, care se urca pe varful muntelui ca un vultur")".
Istoricul a ajuns la concluzia ca 10 Mai nu era insa doar ziua Regelui si a Familiei sale: "Sarbatoarea Regelui Carol e si sarbatoarea Romaniei! Netrebnic romanul care nu-si uita astazi de pasurile lui", cum clama Pompiliu Eliade intr-o conferinta tinuta la o serbare populara in 1903, indemnand locuitorii Bucurestilor sa petreaca, sa uite de necazuri si sa traiasca laolalta cu semenii o clipa de inaltare sufleteasca. Era ziua cand, mai ales in marile asezari, se simtea aerul de sarbatoare. La Bucuresti, in Piata Universitatii, era defilarea armatei, a elevilor, studentilor, mestesugarilor si negustorilor, a primarilor si nobililor judetelor tarii, imbracati in costume populare specifice zonei din care veneau".
De asemenea, 10 Mai era ziua in care totul se impodobea. "In diferite puncte ale orasului apareau arcuri de triumf, strazile se iluminau mai puternic decat altadata si se <>, la toate barierele orasului se dadeau pranzuri populare pentru saraci (la Filaret se organiza ospatul veteranilor). Primaria dadea si ea un banchet sub cerul liber, iar seara principele si apoi Regele invita la Palat personalitatile tarii (300 de tacamuri la a doua aniversare, in 1868, 500 in 1873...). Se organiza o Expozitie (in 1906 a fost una nationala, de mare anvergura), cu tot felul de produse ale industriei si agriculturii din toate judetele, dar si cu carti, tablouri, ceramica... Unele produse se vindeau cu pret redus. Altele erau oferite gratuit. In timpul defilarii, <>, cum scrie C. Bacalbasa", arata istoricul Ion Bulei. (O.B.)

http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-05-10&id=199287