sâmbătă, 15 decembrie 2007

BBC: Ministerul educaţiei nu ştie despre schimbarea limbii

Manual de limba română (editura Cartier, Chişinău)
Preşedintele Voronin a cerut predarea "limbii moldoveneşti"
Reprezentaţii Ministerului Educaţiei şi Tineretului afirmă că nu li s-a comunicat intenţia Partidului Comuniştilor de a înlocui disciplina "limba română" cu "limba moldovenească" în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova.

Deputatul comunist Victor Stepaniuc, preşedintele comisiei parlamentare pentru învăţământ, declarase anterior că în şcoli ar trebui predată limba moldovenească, aşa cum prevede constituţia.

Consiliera ministrului educaţiei, Olga Crivoliubic, a declarat la BBC că, cel puţin în anul curent de învăţământ nu se prevede vreo înlocuire a disciplinei de limbă română cu cea de limbă moldovenească.

"Pentru moment nu avem această informaţie, adică există planul de învăţământ aprobat de colegiul ministerului şi noi nu avem alte directive în acest sens," a declarat la BBC Olga Crivoliubic .

Preşedintele comisiei parlamentare pentru învăţământ, deputatul comunist Victor Stepaniuc, declara joi că şcolile ar fi obligate să predea ca obiect de studiu limba moldovenească, deoarece, potrivit constituţiei Republicii Moldova, aceasta este denumirea limbii de stat.

Marea bătălie politică care se încearcă a fi acum lansată se reduce, de fapt, la schimbarea denumirii în orarul şcolar şi documentele oficiale
Anatol Grimalschi

Victor Stepaniuc afirmase că şi actualele manuale de limbă română, editate, potrivit lui, în cea mai mare parte în România, vor fi înlocuite cu altele, de limbă moldovenească.

Fostul ministrul al Educaţiei, Anatol Grimalschi, neagă însă că manualele de limbă şi literatură română ar fi fost editate în România.

El spune că toate manualele sunt procurate în baza licitaţiilor deschise, sunt elaborate de autori din Republica Moldova şi tipărite tot în Republica Moldova.

"Marea bătălie politică care se încearcă a fi acum lansată se reduce, de fapt, la schimbarea denumirii în orarul şcolar şi documentele oficiale." Mai adaugă Anatol Grimalschi.

Acum câteva zile, preşedintele Vladimir Voronin ceruse autorităţilor de la Bălţi să substituie, de la 1 septembrie, în învăţământ, disciplina de "limba română" cu cea de "limba moldovenească".

Preşedintele Voronin a mai spus că va asigura în acest sens instituţiile de învăţământ cu manuale corespunzătoare.

http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2007/12/071214_limba_moldoveneasca.shtml

Niciun comentariu: