miercuri, 12 decembrie 2007

La Chişinău au loc proteste pe tema pomului de Crăciun


















Proteste Chisinau
Protestatarii îl fac responsabil pe preşedintele Vladimir Voronin
BBC: La Chişinău continuă nemulţumirile provocate de decizia autorităţilor de a instala bradul de Crăciun după 25 decembrie, când se sărbătoreşte Crăciunul pe stil nou.

Câteva zeci de tineri au protestat astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, chiar pe locul unde primăria instalase, pe 9 decembrie un brad, mutat în aceeaşi noapte, de persoane necunoscute în scuarul catedralei.

Tinerii au venit la amiază în Piaţa Marii Adunări Naţionale, fie cu brăduţi artificiali, fie cu brăduţi confecţionaţi din carton sau chiar cu crenguţe de brad pe care le-au depus în faţa clădirii Guvernului.

Pe unii dintre aceşti brăduţi erau scrise mesaje adresate preşedintelui Vladimir Voronin, pe care tinerii protestatari par să-l considere principalul vinovat de faptul că bradul mare din centrul ţării va fi instalat abia după 29 decembrie.

Sper că şi cei din clădirile învecinate să înţeleagă că bradul mutat de aici trebuie să revină la loc
Dorin Chirtoacă

Cel mai frumos dintre brăduţii artificiali a fost instalat exact pe locul unde duminică fusese instalat bradul mare adus de Primărie, ulterior mutat în mod misterios în noaptea de duminică spre luni.

Primarul General al oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost şi el prezent în piaţă şi a spus:

"Eu vă mulţumesc foarte mult pentru această acţiune frumoasă. Sper ca şi cei din clădirile învecinate să înţeleagă că bradul mutat de aici trebuie să revină la loc. Este un gest de conştiinţă civică, de logică, de trezie, de sănătate dacă doriţi. Este sănătatea societăţii noastre."

Primarul general al Capitalei încercase să reinstaleze, acum două zile, bradul în Piaţa Marii Adunări Naţionale, însă fusese împiedicat de poliţie.

Şeful poliţiei municipale, Iacob Gumeniţă, explicase atunci de ce nu va executa decizia primarului Chirtoacă privind instalarea bradului în piaţa.

"Motivul este că în piaţa va fi instalat bradul republican al sărbătorilor de Anul nou şi Crăciun," a spus domnul Gumeniţă.

De la proclamarea independenţei, în 1991, până în prezent, bradul de Crăciun era instalat în centrul Chişinăului înainte de 25 decembrie şi rămânea acolo până după 14 ianuarie, pentru a-i împăca şi pe cei care serbează sărbătorile de iarnă pe stil nou, şi pe cei care le ţin pe stil vechi.


http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2007/12/071212_brad_proteste.shtml

Niciun comentariu: