luni, 10 decembrie 2007

BBC: Bradul de Crăciun generează conflict politic la Chişinău

Brad Chisinau
Bradul de Crăciun a fost mutat din Piaţa Adunării Naţionale
Neînţelegerile dintre autorităţile municipiului Chişinău şi guvern legate de amplasarea pomului de Crăciun în centrul capitalei iau amploare.

Bradul instalat de municipalitate duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost mutat peste noapte de persoane necunoscute în parcul Catedralei, iar încercarea Primăriei Chişinăului de a-l readuce, luni, la loc a fost împiedicată de poliţie.

Seful poliţiei municipale, Iacob Gumeniţă, şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă au avut o discuţie în contradictoriu, primarul încercând să înţeleagă de ce maşina primăriei nu a fost lăsată să reamplaseze bradul în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Dorin Chirtoacă: Care este motivul pentru care maşina nu poate să treacă?.

Iacob Gumeniţă: Motivul este următorul: în Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi instalat bradul republican al sărbătorilor de Anul Nou şi Crăciun.

Dumneavoastră o să executaţi dispoziţia mea? Nu voi executa dispoziţia dumneavoastră, deoarece ea nu este lege!
Dialog între primar şi şeful poliţiei

DC: În baza cărui act normativ?

IG : În baza adresării pe care v-am arătat-o dimineaţă.

DC: De-acolo rezultă că Primăria trebuie să se ocupe mai departe, conform legii.

IG: Acolo-i scris foarte clar.

DC: Dumneavoastră o să executaţi dispoziţia mea?

IG: Nu voi executa dispoziţia dumneavoastră, deoarece ea nu este lege!

DC: Deci, nu executaţi dispoziţia?

IG: N-o execut.

DC: La revedere.

Încă de dimineaţă, Dorin Chirtoacă a dispus reinstalarea bradului în Piaţa Marii Adunări Naţionale, însă poliţia a interzis accesul automacaralei care urma să-l aducă la locul iniţial.

Acţiunile poliţiei 'abuzive'

Primarul Chişinăului a calificat acţiunile poliţiei drept abuz.

"Aţi auzit foarte clar. S-a spus că nu va fi executată dispoziţia primarului, ceea ce, în mod normal, trebuie sancţionat foarte dur. Din păcate, nu avem aceste competenţe pentru că poliţiştii sunt angajaţi de Ministerul de Interne şi nu de Primărie. "

Luni, bradul era mutat în parcul catedralei mitropolitane

"Vom sesiza procuratura pentru faptul că nu se execută dispoziţiile şi ne vom adresa mai departe, ca să arătam care e starea de fapt în municipiul Chişinău” a spus Dorin Chirtoacă.

Acţiunile poliţiei au provocat şi nemulţumirile unor trecători.

„Chiar să-mi dicteze când să fac sărbătoarea? Dacă toată lumea a instalat de la 1 decembrie brazi, păi mi se pare că deja ni s-a luat şi sufletul la poporul ăsta” spune un trecător.

Reprezentanţii poliţiei sau ai guvernului nu au comentat acest incident.

De la proclamarea independenţei, în 1991, până în prezent, bradul de Crăciun era instalat în centrul Chişinăului înainte de 25 decembrie şi rămânea acolo până după 14 ianuarie, pentru a-i împăca şi pe cei care serbează sărbătorile de iarnă pe stil nou, şi pe cei care le ţin pe stil vechi.

Anul acesta situaţia pare să se fi schimbat, iar bradul din Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi, probabil, inaugurat oficial pe 30 decembrie.

http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2007/12/071210_brad_controversa.shtml

Niciun comentariu: