Preşedintele Voronin continuă ofensiva de "moldovenizare" |
Aflat recent la Bălţi cu ocazia unei conferinţe a partidului său în această localitate, Preşedintele Voronin a mai spus că va asigura în acest sens instituţiile de învăţământ cu manuale corespunzătoare.
Jurnaliştii nu au fost admişi la conferinţa filialei de Bălţi a Partidului comuniştilor, la care Vladimir Voronin şi-a formulat această cerere.
Dar un ziar local apropiat PCRM a publicat respectivele indicaţii ale liderului Partidului comuniştilor.
Publicaţia a mai precizat că supravegherea revenirii în şcoli la sintagma "limba moldovenească" – în manuale şi în uzul verbal – a fost dată în sarcina inclusiv a Primarului de Bălţi, Vasili Panciuk.
Cerere 'firească'
Acesta susţine că cererea şefului statului de a schimba o stare de lucruri ce durează de peste zece ani este "firească".
"Nu este vorba de o indicaţie, ci de respectarea Constituţiei, în care este scris ce limbă avem. În plus, limba moldovenească a fost trecută în registrul Consiliului Europei. Asta oferă un temei de a ne numi limba cum considerăm de cuviinţă, în Republica Moldova în general şi la Bălţi în particular."
Andrei Ciobu, şeful Direcţiei învăţământ a Primăriei Bălţi a explicat cum ar putea fi realizată la modul practic iniţiativa Preşedintelui:
"În primul rând trebuie să fie dată – eu aşa îmi închipui – o dispoziţie a ministerului Educaţiei, fiindcă acesta aprobă la colegiul ministerial planul de lucru, de învăţământ. (…) Dacă la prima vedere ne pare că e simplu – în loc de limba română scriem limba moldovenească sau invers – aici sunt probleme serioase care, probabil, trebuie abordate cu chibzuinţă."
Profesorii resping schimbarea
Directorul Liceului Mihai Eminescu din Bălţi, Leonid Amoaşii, şi-a exprimat, într-un interviu la BBC, îndoiala că profesorii de limba română vor accepta schimbarea denumirii limbii propusă de Vladimir Voronin.
"Ar fi un pas înapoi şi ar fi foarte greu de lămurit tinerei generaţii, copiilor, de ce s-a făcut acest lucru şi de ce s-a schimbat obiectul, manualele, etc."
"Cred că această îndrăzneală sau iniţiativă are mai mult un colorit politic şi sunt nişte ambiţii. Greu de înţeles de unde pornesc şi ce-ar vrea să se demonstreze cu ele," a adăugat Leonid Amoaşii
În prezent, la Bălţi, oraş cu administraţie comunistă, funcţionează şase şcoli cu predare în limba română şi nouă în limba rusă.
Cum comentaţi solicitarea preşedintelui Voronin?
Comentarii la rom.dept@bbc.co.uk
http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2007/12/071211_limba_moldoveneasca.shtml
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu