vineri, 11 ianuarie 2008

BBC: Mitropolitul Basarabiei a sesizat Consiliul Europei

Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru Păduraru, a cerut autorităţilor europene să intervină pentru a opri abuzurile comise de autorităţile de la Chişinău la adresa Mitropoliei Basarabiei relatează, vineri, agenţia moldoveană de presă Flux.

Într-o scrisoare deschisă adresată Secretariatului General al Consiliului Europei, Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), mitropolitul semnalează mai multe cazuri de abuz şi intimidare la care au fost supuşi clericii şi enoriaşii din cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Scrisoarea mai atrage atenţia şi asupra recentelor declaraţii ale preşedintelui Vladimir Voronin care ameninţa oficial, la finele anului trecut, cu scoaterea în afara legii şi anularea înregistrării din 30 iunie 2002 a acestei biserici.

Astfel, în opinia prelatului Mitropoliei Basarabiei i s-ar aplica un tratament diferenţiat (negativ) în comparaţie cu alte culte religioase.

ÎPS Petru mai acuză Guvernul de la Chişinău pentru faptul că refuză restituirea arhivelor Mitropoliei Basarabiei, confiscate abuziv în timpul ocupaţiei sovietice.

Intimidări

Totodată, în scrisoare se atrage atenţia că, începând cu data de 2 decembrie 2007, majoritatea preoţilor Mitropoliei Basarabiei au fost vizitaţi la domiciliul lor sau la biserici şi intimidaţi de către agenţi ai statului.

„Aceşti agenţi ai statului i-au interogat pe preoţi asupra motivelor pentru care nu aderă la Biserica Ortodoxă Rusă şi preferă să rămână în cadrul Mitropoliei a Basarabiei care ar fi «schismatică şi ilegală».”

În final, ÎPS Petru Păduraru cere instituţiilor europene să continue monitorizarea modului de îndeplinire de către Republica Moldova a măsurilor individuale şi generale în vederea executării Hotărârii CEDO din 13/12/2001.

În acest sens, Înalt Preasfinţia Sa consideră că ar fi binevenită o nouă rezoluţie interimară a CE pentru a obliga Republica Moldova să respecte decizia CEDO.

Niciun comentariu: