duminică, 2 decembrie 2007

www.timpul.md : "Vânătoarea de români" se mai amână

Pe agenda şedinţei de ieri a parlamentului a figurat examinarea în lectura a doua, definitivă, a controversatei iniţiative legislative prin care sunt stabilite interdicţii privind deţinerea dublei cetăţenii de către funcţionarii de stat şi alte categorii de persoane care exercită atribuţii de demnitate publică. Majoritatea mută comunistă era gata şi de această dată să ridice mâinile, la ordin, şi să voteze proiectul, ignorând criticile şi propunerile opoziţiei. Dar aritmetica le-a jucat festa.


Alina Ţurcanu


Deputatul PD Dumitru Diacov a propus ca proiectul să fie exclus de pe ordinea de zi, dar propunerea a fost respinsă. Comunişti au acceptat însă iniţiativa acestuia de a pune la vot separat fiecare categorie de funcţionari vizată în proiect. Astfel, fracţiunea majoritară a susţinut propunerea suplimentară a guvernului ca interdicţiile să se răsfrângă şi asupra primarilor şi preşedinţilor de raioane. La numărătoare, propunerea a întrunit 52 de voturi. Dar, deputaţii din opoziţie s-au apucat şi ei de numărat capetele comuniste şi au constatat că nu sunt decât 51, adică insuficiente pentru a aproba un proiect de lege. Prinşi cu oca mică, comuniştii, prin gura şefei lor Eugenia Ostapciuc, au întrerupt discuţiile, solicitând o pauză, chipurile, pentru consultări, dar de fapt - pentru a aduna de prin birouri câţiva colegi absenţi. După 20 de minute însă, comuniştii au revenit în aceeaşi componenţă numerică. Conştient că proiectul are "şanse" să nu treacă, spicherul Marian Lupu, fără mari explicaţii, a declarat că întrerupe discuţiile pe marginea proiectului, pentru că există unele momente asupra cărora "mai trebuie de gândit".

Aşadar, "vânătoarea de români", pusă la cale de guvernarea comunistă prin acest proiect de lege, se mai amână. Cu vreo săptămână, probabil. După adoptare, însă, ministerul lui Molojen, împreună cu cel al lui Stratan, va avea mână liberă "să identifice informaţia cu privire la persoanele din categoriile specificate de prezenta lege care şi să remită această informaţie organelor interesate". Astfel, persoanele care deţin şi cetăţenia altor state vor fi nevoite să renunţe la aceasta, dacă vor dori să rămână sau să devină şef de stat, membru al guvernului, deputat, poliţist, judecător, lucrător vamal, diplomat, procuror, primar, membru al Comisiei Electorale Centrale, membru al Curţii de Conturi, al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, avocat parlamentar etc., etc., etc. Dacă vor opta însă pentru dubla cetăţenie, vor rămâne fără "demnitate publică", adică fără funcţie.

http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=666&idRubric=6871&idArticle=16057

Niciun comentariu: