Politica Ministerului Educaţiei şi Tineretului privind instituţiile de învăţământ preuniversitar din municipiul Chişinău este cel puţin stranie. Deşi zeci de şcoli şi licee cu predare în limba rusă sau mixte duc lipsă de elevi, acestea nu sunt comasate, iar unele licee cu predare în limba română se sufocă, fiindu-le suprasolicitate spaţiile. Potrivit datelor Primăriei capitalei, din cele 152 de instituţii de învăţământ preuniversitar existente în Chişinău, 91 sunt cu instruire în limbă română, 42 – în limba rusă şi 19 sunt mixte.
În timp ce zeci de instituţii cu predare în limba rusă au până la 50 la sută din numărul necesar de elevi, 12 licee din capitală cu instruire în limba română sunt suprasolicitate. Totodată, în anul de studii 2006 – 2007, 18 instituţii, majoritatea româneşti, au activat în două schimburi. Printre liceele suprasolicitate se numără „Gheorghe Asachi” care depăşeşte numărul necesar de elevi cu 68 la sută, „Ion Creangă”, „Iulia Hasdeu”, „Mihai Viteazu”, „Miguel de Cervantes”, „Nicolae Iorga”, „Natalia Dadiani”, „Spiru Haret” ş.a. În acelaşi timp, şcolile medii nr. 4, 45, 71, 85 cu predare în limba rusă, de exemplu, acoperă doar 41 şi, respectiv, 12, 37 şi 33 la sută din numărul existent de locuri. În aceeaşi situaţie sunt alte cel puţin 25 de licee de limbă rusă care au de la 30 la 80 la sută din numărul necesar de elevi.
La 13,9 % de ruşi – 27,6 % şcoli!
Un simplu calcul operat cu datele recensământului din 2004 privind populaţia din municipiul Chişinău scoate la iveală politica rusofilă a autorităţilor R. Moldova în domeniul educaţiei. Astfel, potrivit datelor ultimului recensământ, în Chişinău locuiesc 72,1 la sută de români-moldoveni (78 la sută în total în republică – n.r.) şi 13, 9 la sută de ruşi (5,9 la sută în total în republică – n.r.). Cu toate acestea, şcolile cu predare în limba rusă în Chişinău ocupă 27,6 la sută (!) din numărul total de instituţii de învăţământ preuniversitar din capitală. Interesant e că Ministerul Finanţelor alocă bani pentru aceste instituţii în funcţie de numărul de copii, dar administraţia locală este responsabilă de întreţinerea acestor spaţii (inclusiv a celor pustii!) şi de salarizarea cadrelor didactice.
„Căutăm să le completăm”
Solicitată de JURNAL, şefa Direcţiei generale de educaţie, tineret şi sport a municipiului Chişinău, Tatiana Tverdohleb, a declarat că acum se lucrează asupra acestei probleme. „Şcolile cu predare în limba rusă au fost cândva suprapopulate. Acum, bănuiesc, populaţia respectivă, dându-şi seama că vrea să locuiască la noi în republică, îşi dă copiii în şcolile cu predare în limba română. Un alt motiv este scăderea natalităţii în general. Aceste şcoli nu stau pustii pe moment, noi căutăm să le completăm cu ceva – fie să formăm şcoli mixte, fie să plasăm nişte centre pentru educaţia copiilor. Să nu uităm că din urmă vine un val mare de copii care acum au câte 2-3 ani şi sunt mult mai numeroşi comparativ cu anul trecut, de exemplu. Peste câţiva ani, ei vor completa şcolile unde sunt locuri vacante. Dar, oricum, cred că numărul de elevi în şcolile cu predare în limba rusă se va micşora. Atunci vom revedea amplasarea altor instituţii”, susţine Tverdohleb.http://www.jurnal.md/article/5045/
2 comentarii:
mai multe detalii gasesti si aici http://forumspiruharet.jurnalultau.ro despre spiru haret
Cititi ce scrie pe ziarul www.basarabeni.ro la articole si comentarii sa vedeti cine si de ce ucide romanii
Trimiteți un comentariu